Ротарианци ще закупят медицинска апаратура за видинско
Ротарианци ще закупят медицинска апаратура за видинско / снимка: пресцентър на Областна администрация Видин

Инициатива за закупуване на мамограф, който да бъде предоставен на една от видинските общини ще проведе Българо - френския комитет за приятелство към Ротари Интернешънъл. Представители на комитета се срещнаха с Областният управител на Видин Пламен Стефанов. Гостуването им е по покана на  Ротари клуб - Видин.

Освен апаратът за рентгеново изследване на млечната жлеза, с дарените средства ще бъде закупен и автомобил за извършване на прегледи и в по-отдалечените населени места.

За осигуряването на мобилна мамографска апаратура ще бъдат необходими 65 000 евро. По-голямата част от сумата вече е осигурена от френски ротариански клубове, Ротари клуб - София и Ротари клуб - Харманли.

Президентът на Българо - френския комитет за приятелство изрази надежда, че повечето ротариански клубове у нас също ще подпомогнат тази дарителска акция. Жаки Катала благодари за сътрудничеството в кампанията на Теодора Захариева, основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Носителката на наградата „Човек на годината", заради активната й борба за правата и достойното лечение на болните от рак, обяви, че нейната организация ще дари ехограф. „Прегледите с мамограф са препоръчителни за жени над 40 години, за по-младите са подходящи изследванията с ехограф. Това ще позволи да бъде обхваната по-голяма група хора, а също да се направи скрининг и на щитовидната жлеза", обясни Теодора Захариева. 

Пламен Стефанов приветства благотворителната инициатива на Българо - френския комитет за приятелство като полезна и навременна помощ за Видин, който е сред регионите с най-висока онкологична заболеваемост в страната. „Това е благородна кауза, която вярвам, че Ротари клубовете в България ще подкрепят", заяви областният управител, който е и член на Видинския ротариански клуб.