/ iStock/Getty Images
Пътят Ботевград - Мездра ще е готов до края на 2024 г.
Ремонтът на Околовръстния път край Враца ще започне през 2025 г..

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на днешния парламентарен контрол в Народното събрание. 

Община Враца внесе искане за възстановяване на щетите след пороите (СНИМКИ)

Той отговори на въпрос на Ивайло Папов от "Възраждане" относно състоянието на пътя в частта от Е-79 около местността на язовир "Дъбник".

Папов попита каква е възможността за рехабилитация на пътното трасе. "Част от вилната зона на Враца минава оттам, състоянието на пътя е лошо", посочи депутатът.

"Имам лични впечатления от пътя, аз често пътувам до Северозапада, оттам произхожда семейството ми. Пътят е лош, има много пропадания, с намалена носимоспособност са платната и се налага основен ремонт", каза министър Цеков.

Според него е обявена обществена поръчка, но процедурата все още не е приключила. "За мен лично е недопустимо осем месеца след стартирането на обществена поръчка да не е излъчено класиране", възмути се министър Цеков и обясни, че изготвянето на техническия проект прави възможно ремонтът да стартира реалистично в началото на 2025 г.

Пътят Ботевград - Мездра ще е готов до края на 2024 г., допълни министърът.

"Жизненоважно е този път да го видим готов колкото се може по-скоро. Преди три години започна изграждането на трасето, което е с дължина от 34 км", изтъкна Папов.

"Два са лотовете, в момента се изграждат пътните платна, но междувременно се е наложило препроектиране на пет пътни възли с кръгови кръстовища и това е забавило изпълнението", обясни министър Цеков.

По негови думи трасето е международна пътна артерия и промените, които осигуряват преминаване на автомобилопотока през две нива, а не през пет кръгови кръстовища, е разумният вариант за скоростен път. Цеков каза, че очаква до края на 2023 г. да бъдат изградени пътните платна с дължина около 25 км. До края на 2024 г. ще бъдат изградени и съоръженията, когато трасето ще бъде въведено в експлоатация, обясни още министърът.

Венелина Иванова, БТА