Проклел ли е господ Враца?
Проклел ли е господ Враца? / Дарик Враца

Документалният филм „Враца - на път до края" вече може да бъде видян в популярния сайт за документално кино documentarybg.com. Премиерата му бе на Цветница по БНТ 2. Филмът е интригуващ за всички, дори и за тези, които са запознати много добре с историята на този край. Авторите - Вивиан Бояджиева, Стефан Поляков и Момчил Александров имат опит в създаването на документални филми и са се справили блестящо.

Озвучаването е английски с гласа на холивудския актьор Джонас Толкингтън.
Филмът започва с многозначното заключение на Васил Кънчов: Господ е проклел града и клетвата трябва да има причини. Или много грехове са направили нашите бащи и деди, или пък вечно опозиционният дух на съгражданите ни е причина за тази клетва..." А малко след това прозвучава и култовата фраза "Там, където гарга не каца!" Защо?

Според представянето на филма „историята на града е разказана през символично преплетените съдби на четири крайно различни личности, съдбовно свързани с града и със значение за европейската история. Това са производителят на файтони Мито Орозов, на когото съдружие му предлага лично Хенри Форд, основателят на „Форд Мотърс къмпани". Революционерът Христо Ботев, от когото остава огнената фраза, стигнала до други континенти и други въстания за свобода: Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Писателят и духовник Софроний Врачански. Световноизвестният скулптор Андрей Николов или Поета на мрамора и бронза, както го нарича западната преса".

В лентата се разказва и за почти всички значими за световната история археологически находки от този край. От експонатите, съхранявани в регионалния исторически музей, които илюстрират различните епохи, са пропуснали само един - Орфеевият кивот и първата заветна плочка от село Градешница, в които за първи път се упоменава думата „бог".

Находките са открити през 60-те години от археолога Богдан Николов край врачанското село и се съхраняват повече от 30 години в музея. Според лингвистичния анализ на плочката и кивота, се касае за тракийска писменост, предхождаща египетското пиктографско писмо с близо 2000 години.

Като изключим това, филмът „Враца - на път до края" е прекрасен прочит на родната история, едно наистина необходимо точно сега „подсещане" за това защо трябва да се гордеем, че сме българи и то врачани.

Филмът може да гледате и тук

https://www.youtube.com/watch?v=OZYyMNd4sCE&feature=youtu.be