Продават Химко на търг
Продават Химко на търг / Дарик - архив

Синдикът на „Химко“ АД ще се опита да продаде днес дружеството на търг с тайно наддаване.  Заводът е оценен на 28 млн. 552 хил. 458 лв. без ДДС.  Оценката е извършена от лицензирани оценители „Консултантска оценителска група“ , според която това е „справедлива пазарна стойност в условията на бавна ликвидност“, както е посочено в документите представени в съда.  Тази оценка  обаче се различава в пъти от направената преди години.

Това е и една от причините  изп.директор на дружеството Васил Стоев да подаде молба до Врачанския окръжен съд с няколко искания и основно за възстановяване на несъстоятелен длъжник. „В молбата действително има съображения, че оценката е много ниска и не съвпада с цената по оздравителното производство, когато имаше план за оздравяване“, обясни съдия Цветана Михайлова.  По думите й има неточности в подадената молба, които трябва да се отстранят в 7-дневен срок, за да се произнесе по нея.

Това обаче няма да попречи на провеждането на търга, насрочен за 11 часа, в административната сграда на завода.  Ако не бъде извършена продажба, законът предвижда  насрочване на втори търг, този път с явно наддаване, но с цена 20 % по-ниска от сегашната.

Ако и при този търг заводът не бъде продаден в своята цялост, то ще се пристъпи към продажба на части.

От общата задлъжнялост на фирмата най-голям процент са вземанията на Булгаргаз – 61,66 %, на НЕК са 24,08%, а на НАП – 10,47 %. Останалите до 100 % са малки задължения към различни кредитори.