Празнуваме Архангеловден
Празнуваме Архангеловден / Дарик - архив

Църквата днес почита безплътните небесни сили. Празникът се нарича Събор на св. архангел Михаил, а сред народа ни е известен като Архангеловден. Ангелите са безплътни сили или духове. Та са служители на Бога и пазители на човеците, както пише в посланието си до евреите св. апостол Павел. За него преданието говори, че е бил въздигнат в небето и е видял ангелите.

В зависимост от тяхното служение на Бога и на човеците, ангелите се делят на девет чина от по три лика. Първият чин, който е най-висшестоящ и е най-близо до Бога, са серафими, херувими и престоли. Вторият чин са господства, сили и власти. Третият са начала, архангели и ангели. Пръв сред всички тях е свети архангел Михаил. Името му в превод означава „Кой е като Бога". Той е вожд на безплътните сили. За него се говори, че е и душевадец, т.е. присъства при смъртта на човека и отделя душата от тялото с невидим меч. Тъй като това е много важен момент от живота на вярващия, към св. архангел Михаил има специални молитви.

Църквата отправя молитва и към ангелите - да ни закрилят и пазят от злите духове. Всеки човек, който е православен и е кръстен в Църквата, има свой ангел пазител, на който се моли за помощ и подкрепа. В много православни страни вярващите, освен в сряда и петък, постят и в понеделник, в чест на своите ангели пазители.

На днешния ден в две видински села има храмов празник. Църквите в с. Копиловци и в с. Вирове носят името на свети архангел Михаил. По този повод в 9 ч. там започват тържествени литургии. След края им ще бъде осветен празничен курбан за здравето на жителите на селата.