Петър Стоянов: Подкрепям Филип Кирев, той е врачанин, който ще защитава интересите на хората от Северозападна България
Петър Стоянов: Подкрепям Филип Кирев, той е врачанин, който ще защитава интересите на хората от Северозападна България / netinfo

Петър Стоянов е вторият демократично избран Президент на Република България,един от създателите на Съюза на Демократичните Сили в Пловдив. От 1994 до 1997 година, Петър Стоянов е народен представител и заместник председател на парламентарната група на СДС. Той е първият кандидат за президент, който поставя в центъра на предизборната си кампания членството на България в НАТО и в Европейския съюз.

- Господин Президент да започнем този разговор с Вашия коментар за състоянието на България и политическата обстановка в страната?

Най-напред да се извиня,че в предизборната ситуация от много интервюта гласът ми вече е пресипнал, но вижте - преди една седмица бях на конференция , посветена на Украйна, до мен стоеше бившият украински президент. Когато аз понечих да се оплаквам, воден от българската обществена инерция, той каза ,,Ама господин Президент, вие сте членове на НАТО, вие сте членове на Европейски съюз, точно заради това наше желание - каза той, нашата държава в момента е в руини. Бомбардирани училища, къщи , убити хора и т.н."

Тогава си помислих колко малко оценяваме ние направеното до тук, така, че
генерално погледнато, България никъде не е сбъркала в своята стратегия -член на НАТО, член на Европейския съюз, заобиколена от приятели, имам предвид другите членове на Европейския съюз. Друг е въпросът, и това поражда чувството за несправедливост у много българи, че от промените в България се възползваха в максимална степен онези, които имаха привилегии и преди падането на комунизма. Висшите етажи на комунистическата номенклатура, висшите етажи на бившата Държавна сигурност. Това поражда усещането на нашите хора , че прехода е подменен и това е много голям проблем.

- Господин Президент, като говорим за проблемите на България, на хората ,Вие запознат ли сте конкретно как са хората от най-бедния и най-незаслужено изоставен от държавата Северозападен край на България?

Аз станах за първи път народен представител избран от избирателен окръг Монтана, съвсем близо до Враца, така, че познавам доста добре проблемите на тези хора. Бил съм много пъти в този край, спал съм в много села, не само в окръжния град.
Спомням си в началото на промените , когато срещнах възрастна симпатизантка, наша седесарка, тя ми каза:

,,Бе момче, що си дошъл тука, що не си седиш в Пловдив, тук комунистите са повече от хората". Никога няма да забравя този израз, днес нещата, разбира се, драстично се промениха, вече има едно съвършено ново поколение, младите показват на възрастните къде е пътя, чрез дестинациите , където емигрират. Емигрират във Франция, емигрират в Германия , в Италия, в Белгия , това са .Това е всъщност пътя, по които трябва да върви България.Това е дестинацията.

- Поводът да сме тук при Вас е подкрепата, която Вие давате към водача на Реформаторския Блок в шести многомандатен избирателен район Враца, инж.Филип
Кирев.

Ами, напоследък аз трудно давам подкрепата си някому и много рядко давам интервюта, но Филип е изключение , защото той се появи в СДС в най-емоционалния и най-отговорния момент на моята политическа кариера.Това беше изборната кампания 1996-та година, която аз спечелих и станах Президент, тогава той започна работа още като младеж в Съюза на Демократичните Сили.

Винаги ми е харесвал заради негова емоция,чисто младежка емоция,разбира се, заради така неподправеното му желание да работи за СДС.От тогава го познавам много добре в същност -той е великолепен специалист, работи по много европейски проекти, с това може да бъде полезен на Враца, но това, което ми хареса е , че тихомълком години наред, той всъщност е шеф на едно читалище без да получи нито една стотинка.

Това е обществената ангажираност, която на мен толкова много ми харесва и която липсва на нашите политици -да правиш нещо години наред без да вдигаш шум, без да вземаш една стотинка, защото чувството да помагаш на едно читалище в днешно време значи да помогнеш на стотина деца, които живеят там да се възпитат по-добре. Затова аз го харесвам, и това че е врачанин , той е роден във Враца, съпругата му е от Враца.

Има значение това, защото той познава проблемите на региона, проблемите на града, и най-важното според мен за един народен представител в днешно време е да бъде почтен .Аз мисля, че Филип не е загубил това си качество, което имаше от младостта, и слава богу, и много ще се радвам той да стане народен представител и да ме покани във Враца, защото, аз го подкрепям.

Инж.Филип Кирев е водач на листата на Реформаторския Блок в шести многомандатен избирателен район Враца.