Патриоти от Враца се поклониха пред войводата Христо Чернопеев
Патриоти от Враца се поклониха пред войводата Христо Чернопеев / ВМРО Враца

Патриоти от Враца се поклониха пред делото на големия войвода и член на ЦК на ВМРО Христо Чернопеев, в родното му с. Дерманци, общ. Луковит.

Фелдфебел Христо Чернопеев е подофицер от Българската армия, член на ВМОК и Струмишки войвода на ВМОРО, участник в аферата "Мис Стоун" и в Илинденско-Преображенското въстание. През 1911 г. е избран за член на Централния комитет на ВМРО заедно с Тодор Александров и Петър Чаулев. Води чети през Балканската и Междусъюзническата война.

Патриоти от Враца се поклониха пред войводата Христо Чернопеев
netinfo

Заради бойните си заслуги към България е произведен в първо офицерско звание поручик. Става народен представител от Струмишки окръг, но през 1915 година напуска парламента и като запасен капитан отива на фронта. По време на Първата световна война е командир на I рота на VI полк на ХІ дивизия. Загива на 6 ноември 1915 г. в бой със френски части край село Криволак, Щипско. Погребан е в църквата „Успение Богородично" на Ново село, квартал на Щип.

В края на 2015г. врачанските войводи посетиха гр. Щип и отдадоха почит на Чернопеев на мястото, където се е намирал гробът му, унищожен от македонските комунистически власти през 1945г.

Патриоти от Враца се поклониха пред войводата Христо Чернопеев
netinfo