Консултациите, които се проведоха днес, не доведоха до избирането на членове на РИК.
Консултациите, които се проведоха днес, не доведоха до избирането на членове на РИК. / Областна администрация Враца
Днес във Враца при заместник областния управител Мирослав Комитски се проведоха преговори между партиите за състава на Районната избирателна комисия. Комитски припомни, че по решение на ЦИК общият брой на членовете на Районната избирателна комисия във Враца е 13, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. На днешните консултации присъстваха представители на ПП ГЕРБ, Коалиция БСП за България, Партия ДПС, Коалиция Обединени патриоти, Партия Воля, Коалиция Реформаторски блок и Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден.

Съотношението между партиите и коалициите от партии в РИК е следното -  за Партия „ГЕРБ” – 5 членове, за Коалиция „БСП България“ – 4 членове, за Партия „ДПС“ – 1 член, за Коалиция „Обединени патриоти“ – 2 членове, за партия „Воля“ – 1 член. Извън посочения брой на членовете на РИК, партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по 1 член в комисиите.

След проведените дебати обаче представителите на партии и коалиции от партии не постигнаха съгласие за длъжностите председател, зам.-председатели и секретар на РИК – Враца. Това налага документите от днешните консултации да бъдат изпратени в Централната избирателна комисия, която следва да назначи РИК-Враца в срок до 5 април 2019 г.