лекар
лекар / Дарик - Враца, архив
До края на седмицата МЗ ще излезе с предложение по казуса
Авансовата субсидия, която всеки месец се отпуска на болниците ще бъде преведан по-рано на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца, каза за Дарик директорът на здравното заведение Орлин Цветков, след среща днес в Министерството на здравеопазването.
С парите ще бъде даден или аванс на служителите и медицинския персонал в болницата или ще се изплати стара заплата, кое точно ще бъде решено утре. До края на седмицата от Министерството ще излязат и със становище по казуса“, обясни Цветков. На срещата не е присъствал министърът на здравеопазването, който е бил в командировка в страната, не е коментирана и депозираната от директора преди ден оставка.
 
Орлин Цветков подаде оставката, заради невъзможността да изпълнява вече задълженията си. Болницата е със запорирани сметки и има близо 13 млн. лева дългове. Вече година новото ръководство на здравното заведение се опитва да спаси болницата. Една от стъпките бе вземане на заем, с който да се разплатят поне част от натрупаните през послединете години дългове. От финансовата институция поискаха държавата да излезе с подкрепящо становище по заема, но такова болницата не получи от приципала си Министерство на здравеопазването и заемът бе отказан.

Тази сутрин работещите в здравното заведение излязоха на протест, а по-късно обявиха, че подават колективна оставка. В болницата по спешност пристигна председателят на БЛС д-р Грозев за среща с председателя на местната структура на Съюза д-р Айков, и зам.директорът на болницата д-р Кети Ценова.

Според д-р Грозев крайно време е да се променят цените и обемите в рамковия договор с НЗОК, тъй като и в момента Врачанската болница има над 250 хил.лв. неразплатени надлимити по дейности от спешната и неотложна помощ. В същото време цените по клиничните пътеки не са променяни от 10 години, а през това време се отчита постоянен ръст на работни заплати, цени на лекарства, ток, консумативи и др.
Председателят на БЛС е поел ангажимент да информира за случващото се всички институции, имащи отношение по случая.  

Междувременно от БСП-Враца поискаха оставката на здравния министър.