Откриха най-модерната инсталация за сепариране на боклук
Откриха най-модерната инсталация за сепариране на боклук / Петя Димитрова
Нона Караджова
54997
Нона Караджова
Златко Живков
  • Нона Караджова
  • Златко Живков

Кметът на Община Монтана Златко Живков и министърът на околната среда и водите Нона Караджова откриха днес инсталация за сепариране на отпадъците в Монтана.

"Изграденото съоръжение в Монтана е още една крачка напред в управлението на отпадъците България", каза министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Чрез него се отделят полезните компоненти от битовите отпадъци на 12 общини. Инсталация дава екологични ползи на 150 000 жители чрез модерното управление на отпадъци и разбира се социалните ползи от откриването на нови работни места, уточни министър Караджова. Тя благодари за спазените срокова на изпълнителите на обекта, "ПСТ-МУТ-МОНТАНА 2010", включващо фирмите "Пътностроителна техника" - дъщерно дружество на "Холдинг Пътища" АД, и унгарската фирма, специализиран производител на преработващи инсталации за отпадъци.

Системата за отделяне на полезните компоненти от отпадъците в Монтана е най-модерната в страната. Работата на сепаратора удължава живота на депото с 20 години, подчерта кметът Златко Живков. За час се преработват 20 тона боклук. 15 души ръчно разделят отпадъците, след което машинно ги пресоват. От Монтана се транспортират до Пазаржик за рециклиране. Основното хале е разположено на площ 2700 кв.м. Следващата стъпка в системата за управление е изграждане на инсталация за компостиране. Инвестицията за нея е около 3 милиона лева.