Откриха древни археологически находки в частен дом
Откриха древни археологически находки в частен дом / ОД на МВР - Видин

Операцията на служители от РУ-Видин е реализирана вчера, в село Арчар. Криминалистите претърсили частен имот на 44-годишна жена. Там открили незаконно притежавани културно-исторически ценности. Иззети били мраморна база от колона с квадратна форма – архитектурен детайл от колонада и каменен архитектурен детайл фриз - фрагмент от обществена сграда, както и две бронзови копчета, покрити със зелена патина и пръст. Според първоначалните данни и по мнение на експерти от Регионален исторически музей във Видин, предметите са от античния период между І – VІ век.

Предстои назначаване на експертиза за точното им датиране. Дежурна оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

От Областната дирекция на МВР във Видин информират, че полицейските проверки и специализираните операции в землището на село Арчар са непрекъснати, като целта е  да се противодейства на незаконните разкопки на територията на античния град Рациария. Запазва се тенденцията за намаление на иманярските набези.

От началото на годината, служителите от полицейския участък в селото са заловили шестима местни жители в момент на извършване на незаконни изкопни дейности. Последният случай на задържан там жител на селото с лопата, брадва и металотърсач,  е от 25 октомври.