Отбелязват световния ден за борба с тютюнопушенето
Отбелязват световния ден за борба с тютюнопушенето / netinfo

„Младите хора – независими от тютюна” е мотото под което бе отбелязан 31 май – Световния ден за борба с тютюнопушенето във Враца. На мероприятието в детския социален комплекс присъстваха ученици от училище Васил Левски, които са включени по програмата за здравно образование, секретаря на общината господин Пламен Кръстев, учители и госпожа Боряна Цолова от отдел здравеопазване и социални дейности в община Враца.

 Денят бе отбелязан и със засаждане на 5 дръвчета в двора на комплекса. По същото време младежкият червен кръст в Монтана обявява ден на отворените врати. От 10 до 12 часа в офиса на хуманитарната организация се представяше повече информация как може да се откажете от вредния навик. Младите червенокръстци бяха подготвили и мултимедийна презентация за вредата от цигарите, поясни Благовеста Нончева, специалист „Младежка дейност” в БЧК.

От 12 до 13 часа младите червенокръстци раздаваха стикери в петък на центъра пред фонтаните. Статистиката показва, че девойките на 15 и 16 години пушат повече от момчетата на тази възраст. Младежите в България пушат повече в сравнение с връстниците си от Англия, Унгария, Швеция, Франция и Америка.