Световният ден на влажните зони във Враца.
Световният ден на влажните зони във Враца. / РИОСВ - Враца
Световният ден на влажните зони бе отбелязан във Враца и със съвместна инициатива на РИОСВ и детският отдел на Регионалната библиотеката „Христо Ботев“. Експерти от екоинспекцията запознаха членовете на екоклуба към СУ "Васил Кънчов"  с ролята на влажните зони за намаляване на неблагоприятните последствия от наводнения, засушаване, циклони и значението на зоните при защита от подобни природни бедствия. Децата се запознаха и с видовете водолюбиви птици, включени в Червената книга. Учениците рисуваха влажни зони и техни обитатели и се включиха в забавните екоигри.

ученици от Враца
РИОСВ - Враца

На 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. България е една от първите страни, подписала конвенцията и към момента на територията на страната има обявени 11 зони, с обща площ 35 487.2 хектара.
 
Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно конвенцията, влажните зони са: „блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра”.