Видин
Видин / netinfo
Общинските съветници във Видин днес гласуваха приемането на бюджета за 2017 г. „Това е бюджет, насочен към хората и показващ самочувствието на Община Видин от реализацията на бюджет 2016“ - каза кметът Огнян Ценков и благодари на всички съветници за подкрепата. Ценков припомни, че като община в недобро финансово състояние, Община Видин е трябвало да съгласува бюджета с министъра на финансите и да следва определени указания относно изпълнението на финансово-оздравителния план.

Във връзка със становището на министъра и отправената препоръка е направено предложение Общински съвет – Видин да се съобрази и приеме изменение в проекта за бюджет на Община Видин за 2017 година, като отпаднат предложените приходи от продажби на общинска собственост, защото това са приходи с непостоянен и еднократен характер. При осъществяване продажби от планираните в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, същите да се залагат при постъпването им чрез актуализация на бюджета в течение на годината и едва тогава да се обвържат с планирани разходи за текущ ремонт на имоти общинска собственост. С така направеното предложение размерът на бюджета на Община Видин е 35 935 570 лв., като корекцията е в размер на 939 750 лв.

Огнян Ценков коментира пред медиите, че повече от 12 758 000 лв. са собствените приходи, над 23 379 000 лв. е общата субсидия от държавния бюджет, като в сравнение с 2016 г. има увеличение с над 1 100 000 лв.
„Заложили сме възстановяване на безлихвения заем, който ни бе отпуснат на 8.12.2015 г. в размер на 2 милиона лв. Надяваме се във връзка с одобряване на плана за финансово оздравяване и на предложението да ни бъде отпуснат още 4 милиона безлихвен кредит, по този начин да успеем да излезем от категорията на общините в тежко финансово състояние, с над 6 милиона лв. просрочени задължения“ – каза видинският кмет. И допълни, че през 2016 г. просрочията са намалени с 2 милиона лв. Ценков обърна внимание и на капиталовите разходи, които са в размер на 3 087 753 лв. и 450 000 лв. за текущ ремонт - средства, отпуснати от субсидиите от централния бюджет. „Това не е окончателната стойност на капиталовите разходи, защото тя ще бъде актуализирана с приходите, които ние ще реализираме през 2017 г.“ – допълни той.

С цел излизане от тежкото финансово състояние Община Видин е насочила действията си към разплащане на текущи разходи и просрочени задължения за сметка на приходи от данъци, такси и изравнителна субсидия. Огнян Ценков заяви, че увеличение на данъците няма да има.

Най-голямото предизвикателство през 2017 година е осигуряването на нормалното функциониране на общината и звената към нея, както и редовното изплащане на основните приоритети, заложени в бюджета: възнаграждения, храна, ел. енергия, горива, текущи и просрочени задължения към доставчици, предоставили публични услуги, ежемесечно погасяване на задълженията към финансови институции, осигуряване на необходимата издръжка на социални, здравни и образователни услуги, подпомагане на спортните клубове и др. За първа година средствата за подобряване условията за живот са осигурени чрез заложените в бюджета капиталови разходи.