Община Видин продължава да чисти, въпреки създадените пречки
Община Видин продължава да чисти, въпреки създадените пречки / Община Видин

Около 50 души са назначени до момента на работа в новосъздаденото звено „Чистота" към Община Видин. Продължава ангажирането на работна ръка, докато бъде попълнена необходимата бройка. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на общината инж. Добромир Дилов. Той обясни пред медиите какви действия се предприемат, след като Община Видин взе решение сама да поеме дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване.

„Нашата отговорност е парите, които се плащат за данъци, да отиват целенасочено за това, за което са предназначени" - заяви Дилов. И отрече категорично разпространяваните слухове за задкулисни намерения във връзка с умишлено прекратяване на договора с „Титан-АС" с цел наемане на друга фирма. Заместник-кметът коментира, че в момента се подготвя процедура за наемане или закупуване на техника за сметосъбиране и сметоизвозване и това ще стане до месец.

Община Видин продължава да чисти, въпреки създадените пречки
netinfo

Срокът за подаване на оферти е 45 дни, а за оценка - още един месец. Когато процедурата бъде готова, тя ще се внесе за разглеждане и в Общинския съвет. През това време дейностите по почистването няма как да се прекратят и местното ръководство няма да допусне отново да бъдат застрашени околната среда и здравето на хората. В общината са постъпили оферти за наемане на техника на директно договаряне, докато приключи процедурата.

Водени са разговори с две фирми - „Нореком" ООД, която извършва разделното събиране в гр. Видин и „Ай Би Ойлс" ЕООД. Добромир Дилов уточни, че законът позволява наемане на външна техника в рамките на 24 000 лв. Втората фирма предлага по-изгодна цена и по-добри условия и в момента се уточняват договорните отношения с нея.

„В този труден период обаче се сблъскваме с всевъзможни пречки с цел да се затрудни сметопочистването и градът отново да затъне в боклуци" - заяви изпълняващият длъжността кмет. Той каза, че междувременно от „Титан-Север" ООД са пуснали жалба до Комисията за защита на конкуренцията, че не са поканени да си представят тяхна оферта. Искането е да се преустановят действията на Община Видин, докато не се излезе с решение на комисията, като се настоява за предварително изпълнение на жалбата. Дилов заяви, че общината ще продължи да почиства и изпълнява поетите отговорности, въпреки пречките и препятствията, които се създават умишлено.