/ Община Видин
От Община Видин изпратиха до медиите тяхна официална позиция във връзка с отправени обвинения от председателя на Гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова, че „общините Видин и Димово спъват проекта за отсечката Видин - Монтана“, отправени по време на пресконференция. Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"Община Видин е предприемала своевременни действия, в рамките на своите правомощия, за изграждане на магистралния път Ботевград - Видин. Възложител на проекта е държавата, респективно Агенция „Пътна инфраструктура“, която е бенефициент на всички средства, свързани с изготвянето и реализацията на проекта. Проектът, като цяло, включва и съответното изменение на ОУП (общ устройствен план) на Община Видин, поради възникналата необходимост от нанасяне на новото трасе на магистралния път.

Колко ще струва изграждането на пътя Видин-Ботевград?

С писмо РД-02-09-435(3) от 15.06.2018 г. Община Видин е уведомила АПИ, че в качеството й на Възложител следва да изготви ПУП-ПП (парцеларен план), след получаване на разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по реда на чл. 124а, ал. 4, т. 3, както и да изготви проект, в качеството й на бенефициент по проекта, на съответното изменение на ОУП на Община Видин, по реда на чл. 124, ал. 1 от Закона за устройство на територията, които да се процедират от Община Видин, по реда на чл. 128, ал.12, т.3 от ЗУТ.

За целта AПИ, в качеството й на Възложител, следва да внесе искане до Община Видин, окомплектовано със съответната документация, за получаване на разрешение за изработване на проект за изменение на ОУП на Община Видин.

Новото трасе на жп. линията Видин-София, на територията на Община Видин, с Възложител НКЖИ (Национална компания „Железопътна инфраструктура“), вече е стартирала горепосочената процедура, а тя е еквивалентна на тази на АПИ.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков заявява, че подобни твърдения са злонамерени и не отговарят на истината".
Община Видин