Нередности около профилактичната програма?
Нередности около профилактичната програма? / Дарик Враца

 

Комисията по здравеопазване към ОбС Враца одобри направеното по-рано предложение - част от парите за Профилактичната програма да отидат за ремонт на покрива и санитарните помещения във Втора градска поликлиника. Според разчетите на общината за ремонта ще са нужни почти 47 хил.лева. Всички членове на комисията подкрепиха предложението. Така за Профилактичната програма за тази година остават 20 хил.лева.

Заради писмото изпратено от част от екипа на КОЦ Враца до ОбС Враца,  на заседанието присъстваше и директорът на Комплексния онкологичен център д-р Жулиета Цолова. С писмото медицинските работници изразяваха притесненията си, че прегледите касаещи онкоболните се извършват от неспециалисти.

По време на разговорите се оказа, че се губят 10 хил.лева от парите за миналата година. Според отчета на Профилактичната програма за 2012 година, който д-р Антонио Георгиев, председател на здравната комисия прочете - на КОЦ са дадени 14 хил. лева за палиативни грижи по домовете на онкоболни.  „Не сме получили тази сума, само 4 200 лева в началото на периода, ще ви донеса документите“, обяви д-р Цолова.

Още едно несъответствие откриха присъстващите – посоченият, че е участвал в подготовката на  новата програма д-р от КОЦ всъщност не е участвал. „Наистина ми поискаха име на лекар, който да се включи,но после реално той не е викан и не е участвал“, обясни д-р Цолова.

За да се подпомогне Профилактичната програма, членовете на комисията предложиха на КОЦ Враца да се включи с профилактични прегледи за своя сметка.

100 безплатни прегледа ще се извършат и в Медицинския център на д-р Антонио Георгиев, д-р Кюркчийски  също заяви, че ще прави безплатни прегледи за своя сметка на социално слаби граждани.