Не искат МВЕЦ в района на „Ритлите”
Не искат МВЕЦ в района на „Ритлите” / Мирослав Гетов

На общоселско събрание жителите на мездренското село Лютиброд се обявиха против изграждането на малка водноелектрическа централа (МВЕЦ) в района на скалния феномен „Ритлите”. Според Инициативния комитет, представляван от Павлина Величкова, построяването на МВЕЦ „Ритлите - Енерджи” в местността „Камарите” ще нанесе непоправими щети върху природните красоти и екосистемата на Искърското дефиле, ще доведе до нарушаване на биологичното равновесие в този участък от най-дългата българска река и не на последно място - ще остави без питейна вода Лютиброд и съседното село Ребърково.

Още повече, че една част от имотите, засегнати от инвестиционното предложение, попадат в границите на Природен парк „Врачански Балкан” и на Природната забележителност „Ритлите”, както и в границите на две защитени зони от общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000 - BG0000166 „Врачански Балкан”, определена за опазване на природните местообитания и дивата флора и  фауна, и BG0002053 „Врачански Балкан”, определена за опазване на дивите птици.

 

Не искат МВЕЦ в района на Ритлите
netinfo

Подписката срещу построяването на МВЕЦ „Ритлите - Енерджи” е подкрепена досега от 416 лютибродчани, в т. ч. четирима преселници-чужденци: американец, португалец, испанец и руснак. Против реализирането на проектa се обявиха кметският наместник на селото Иван Коцев, жители на Ребърково, общински съветници от Мездра, представители на международната природозащитна организация WWF (Световен фонд за дивата природа).


Към момента в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Враца не е внесено искане от възложителя на изграждането на микроцентралата - „Н сие Ф груп Импорт Експорт” ООД, за преценяване на необходимостта от извършване на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение. Процедурата обаче не е приключила и няма постановено решение от компетентния орган.

На събранието стана ясно, че от проверката, извършена от Регионален отдел „Национален строителен контрол” - Враца е установено, че към момента няма одобрен ПУП, няма одобрена проектна документация и не е издавано разрешение за строеж на МВЕЦ „Ритлите - Енерджи”. Констатирано е също, че понастоящем на място не се извършват строително-монтажи работи, поради което от ДНСК твърдят, че „няма основание за административна намеса по случая”.

Не искат МВЕЦ в района на Ритлите
netinfo


 

 

Въпреки уверенията на държавните институции, лютибродчани са твърдо решени да продължат своя протест срещу изграждането на ВЕЦ-а. За целта на събранието бе учредено гражданско сдружение „Бъдеще за Лютиброд”, в което влязоха най-активните противници на инвестиционното намерение. Ако все пак проектът започне да се реализира, местните хора възнамеряват да обявят гражданско неподчинение, включително да блокират ж. п. линията от София за Варна и Видин и второкласния път за столицата през Искърското дефиле.

 

Не искат МВЕЦ в района на Ритлите
netinfo