Янко Янколов
Янко Янколов / ОД на МВР Видин
Старши комисар Янколов: Общественият интерес задължава институциите, имащи отношение по въпроса да направят всичко необходимо, за да осигурят спокойствието на хората
Сравнителният анализ на данните от последните години очертава тенденция на устойчивост и леко увеличение на оплакванията от граждани за нарушаване на нощната тишина от обществени заведения и частни тържества на открити терени през лятото. Тези сигнали са сред най-често подаваните в полицията през месеците юни, юли, август и септември, това сочат обобщените данни на отдел „Охранителна полиция” в ОД МВР-Видин.  За последните четири месеца сигналите за цялата област Видин са 603 – в значителна част от случаите в една нощ, за един и същи обект/място, са получавани множество сигнали; в други случаи при пристигане на мястото служителите не констатират нарушение.
 
През месеците юни, юли, август и септември най-малко сигнали за нарушаване на нощната тишина са били получени в Районно управление – Кула – 13, за тях полицейските служители съставили 13 протокола за предупреждение по чл.65 от ЗМВР и един акт по наредбата на Общински съвет-Кула.

На територията на Районно управление – Белоградчик сигналите за  нарушаване на нощната тишина за четирите месеца са 118. Полицейските служители реагирали на всеки един от тях, отдадени били 20 писмени полицейски разпореждания, 45 писмени полицейски предупреждения, а броя на съставените актове по наредбите на общинските съвети е 39. Най-често сигналите на територията на РУ–Белоградчик са подавани за адреси в кв.Карловица в града и селата Медовница, Ружинци, Горни Лом и Рабиша.

Най-много са сигналите за нарушаване на нощната тишина в Районно управление – Видин - 472 за четирите месеца. В 258 случая е било констатирано нарушаване на нощната тишина. Полицейските служители съставили 43 писмени полицейски разпореждания по чл.64 от ЗМВР, 231 протокола за предупреждение по чл.65 от ЗМВР и 75 акта по наредбата на община Видин. Всички съставени актове са изпратени по надлежния ред в общината за издаване на наказателни постановления. Сигнали за нарушения в областния град са подавани от всички жилищни райони и касаят случаи, свързани предимно със силна музика по време на частни празненства или говорене на висок глас пред жилищните блокове. Голяма част от сигналите през месец август са свързани със силната музика по време на сватбени и други тържества на открито в квартал Нов път.

Общественият интерес задължава институциите, имащи отношение по въпроса да направят всичко необходимо, за да осигурят спокойствието на хората. ОД МВР-Видин ще инициира дискусия  по темата в рамките на заседание на Областната комисия за обществен ред и сигурност на област Видин. Целта е да разширим дебата по този въпрос и да ангажираме институциите и представителите на местната власт в търсене на оптимално и ефективно решение.  Ще настояваме разискванията да бъдат открити за медиите, за да има прозрачност в действията на всички заинтересовани”, съобщи днес старши комисар Янко Янколов – директор на полицията в крайдунавския град.

Главен инспектор Веселина Николова – началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция” уточни, че дежурните екипи са реагирали на всички сигнали, подадени от граждани за нарушаване на нощната тишина. „Служителите на отдел „Охранителна полиция” са готови да участват в обществени дискусии по темата, защото спокойствието на хората е от първостепенно значение. Вярвам, че обсъжданията по темата в едно или повече заседания на Областната комисия за обществен ред и сигурност, ще мобилизират усилията на всички в търсене на работещи решения. Всички ние живеем тук, всички сме заинтересовани да има спокойствие и сигурност”, допълни главен инспектор Николова. 
ОД на МВР Видин