Най-много катастрофи на седем улици във Враца
Най-много катастрофи на седем улици във Враца / Областна администрация Враца

Редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе днес във Враца. Комисията е председателствана от областния управител Малина Николова.

В срещата взеха участие кметове на общини и представители на общинските администрации, както и представители на териториалните звена на изпълнителната власт и неправителствените организации. В хода на заседанието бе приет годишният доклад за дейността по подобряване на безопасността на движението в областта за 2015 г.

В представянето на доклада е акцентирано върху извършените дейности по подобряването инфраструктурата на общинската и републиканска пътна мрежа, целогодишния контрол на пътя, проведените инициативи с образователен и възпитателен характер в учебните и детски заведения, както и  националните мероприятия, свързани с безопасността на пътя.

По данни на Областно пътно управление-Враца, през 2015 г. в рамките на осигурените средства са възстановени близо 50 000 кв.м асфалтова настилка, основно по първокласна и второкласна пътна мрежа, почистени са над 230 000 кв.м пътни банкети и е отстранена растителността по тях.

От доклада става ясно, че органите на Областна дирекция на МВР-Враца са регистрирали 1127 пътно-транспортни произшествия, от които 197 тежки. Положителната статистика сочи, че в сравнение с предишния период, установените нарушения са намалели с 14,7%,  а жертвите на пътя са 11 по-малко.

От Сектор "Пътна полиция"-Враца са установили четири участъка с концентрация на пътно-транспортни произшествия по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Най-голям е броят на инцидентите на кръстовището с кръгово движение между обходен път на град Враца и път II-15.

В град Враца, най-много са регистрираните произшествия по булевардите „Мито Орозов“, „Втори юни“ и „Васил Кънчов“, улиците „Христо Ботев“, „Екзарх Йосиф“, „Околчица“ и „Илинден“. Началникът на Сектор „Пътна полиция“ Иван Коцев увери, че органите на реда са провели достатъчно на брой специализирани полицейски операции  с цел ограничаване на произшествията.

Членовете на Областната комисия по безопасност на движението приеха План за действие за 2016 г., включващ мерки и дейности по пътна безопасност.

В края на заседанието областният управител Малина Николова предложи информацията за пътната обстановката и изпълнението на мерките по безопасност на движението да бъде анализирана на шестмесечие, за да се предприемат необходимите адекватни действия от всички страни.