Най-големият храм в Северозапада вече е с камбанария
Най-големият храм в Северозапада вече е с камбанария / netinfo

Камбанарията на новостроящата се църква ”Свети Дух” в Монтана вече е монтирана. 625 хиляди лева са предвидени през тази година за изграждането на основите на храма, криптата, оформяне на корпуса и маркировка. Досега 320 хиляди лева са вложени в грубия строеж.

Ако има достатъчно средства, през следващата година строителството на най-големия храм в Северозападна България трябва да приключи. След изграждането ще се търсят средства за следващия етап, в който църквата ще бъде изографисана.

Божият храм ще се намира на мястото на стария гробищен парк. Строителството на храма започна преди година и четири месеца. Първата копка на новата църква бе осветена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и местното духовенство. Светата обител е сред малкото, които се строят в последните години и ще носи името на покровителя на Монтана „Свети Дух”.

Новата църква ще е най-голямата в Северозапада. Християнският храм ще се простира на 1100 квадратни метра, с втори етаж за църковен хор. Основната зала ще заема 350 квадрата и ще побира 600 човека. Към духовната обител ще работи и неделно училище. Църквата ще се изгради за 3 години и ще струва един милион и 800 хиляди лева. Миналата година бе построена подземната крипта с 8 съркофага, за целта от общинския бюджет бяха заделени 184 хиляди лева.

Сега 50-хилядна Монтана има само един храм, който е твърде малък да приюти всички вярващи православни християни по време на големи празници. Според статистиката населението на област Монтана е православно. По -малко от 300 души, сред 173-хилядното население на региона, са се самоопределили като изповядващи друга религия.