Наградиха спасители от Монтана
Наградиха спасители от Монтана / Петя Димитрова

Главният секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров отличи с „писмена похвала” 13 служители на областното управление пожарна безопасност и защита на населението в Монтана за мисията в Сърбия при мащабните наводнения през пролетта. Спасителите от Монтана помагали на хората в град Парачин. Две групи са работили 15 дни за възстановяването му.

Територията на 40 хилядния град е била залята на 90 процента. На места водата е стигала височина два метра, разказва ст. спасител Иван Иванов. Всички системи са били изключени. Хората били без ток и вода. „Първо започнахме да отводняваме подстанциите и трафопостовете. Работихме заедно с пострадалите от наводнението хора. Те ни посрещнаха много сърдечно и приятелски. Наричаха ни братя и ни благодариха, че първи сме се отзовали. Реанимирахме един загинал град, коментира Иванов.

Общо 78 служители на дирекцията на МВР Монтана са наградени по повод професионалния празник – 5 юли. На тази дата преди 135 години е основано министерството с указ на княз Александър Батемберг. Година по-късно през 1880-та е създадено околийското полицейско управление в Монтана. Първият му началник е е Лазар Костов – баща на известния български писател и драматург Ст. Л. Костов.

Директорът на областната дирекция на МВР в Монтана ст. инспектор Иван Георгиев е награден от министъра на вътрешните работи с почетен знак на МВР ІІІ степен за продължителна служба, безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната дейност.

 

За съществен принос и постигнати високи професионални резултати вътрешният министър е присъдил награда „писмена похвала” на началника на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Венцислав Райков.