Официалните гости на тържествената сесия.
Официалните гости на тържествената сесия. / Дарик - Враца
По традиция, на 1 юни – Денят на Враца, в града се състоя тържествена сесия на Общинския съвет.  Заседанието започна с националния химн и химна на Европа. На гостите в градската концертна зала бе представен филм за работата на Общинския съвет през мандата 2015 – 2019 г. След това слово поднесе председателят на Общинския съвет Румен Антов.

Двама от наградените.
Дарик - Враца


„Всеки път, когато застана тук, пред вас, изпитвам огромно вълнение, защото днес е не просто празник, а Денят на Враца, денят на врачани, където и да се намират те по света. На този ден събираме в едно традиция, признателност и надежда… И ако някой някога изгуби своята вяра в народа ни, нека вземе Ботевите песни – те ще му я върнат. И ако някой някога забрави, че е българин и идейният му компас заиграе по чужди меридиани, нека се обърне назад – там, дето гори най-ярката, неугасима звезда на българското небе, Ботевата! Честит празник!“ – каза Румен Антов.

Пенка Маринова
Пенка Маринова


След него приветствие за празника поднесе кметът на Враца Калин Каменов. „Уважаеми съграждани, всяко едно нещо, което е реализирано в последните три години, е направено само и единствено с цел превръщането на Враца в град, в който безпроблемно могат да живеят, да работят и да се развиват нашите деца. Пред нас има път, който трябва да извървим, за да постигнем целта ни – Враца да е пример за развиващ се град, гарантиращ сигурността на своите жители. Това няма как да го постигна сам или с моя екип, ако не усещам вашата подкрепа, градивна критика и желание за промяна. В днешния ден няма нужда от много думи, а от обединение. Скъпи съграждани, нека заедно продължим започнатата промяна в нашия град. Само така ще бъдем достойни и горди наследници на нашите предци. Само така подвигът на Ботев няма да е един исторически факт, а ще е наша житейска философия!“ – призова Каменов.

Съпругата и внуците на Огнян Бенински.
Съпругата и внуците на Огнян Бенински.


На тържествената сесия на Общинския съвет бяха връчени званията „Почетен гражданин на Враца“ и „Наградата на Враца“.

Евелина Васкова
Евелина Васкова


Тази година почетни граждани на Враца станаха проф. Пенка Маринова, дългогодишен директор на врачанския филиал на Медицинския университет и строителният предприемач Огнян Бенински (посмъртно).

От името на Огнян Бенински неговата награда получи съпругата му Светла Бенинска, четирите му внучки и внукът му.

Лично взеха своите Награди на Враца Евелина Васкова - дългогодишен председател на Управителния съвет на Дома на науката и техниката в града, футболният треньор Сашо Ангелов и музикалният педагог Олга Младенова. „Наградата на Враца“ е присъдена също на треньора по бокс Юлиян Георгиев, който не успя да присъства на сесията днес и за това неговата награда ще му бъде връчена на следващото заседание на Общинския съвет.

Сашо Ангелов
Сашо Ангелов


Сред гостите на празничната сесия, посветена на Деня на Враца, бяха Врачанският митрополит Григорий, министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, народният представител Красимир Богданов и областният управител Малина Николова. Събитието уважиха и делегациите от побратимените на Враца градове Бор – Сърбия, Суми – Украйна, Вилньоф льо Роа – Франция и Франкфурт на Одер – Германия. Гости имаше и от приятелските области на Враца Нитра – Република Словакия и Долж – Румъния, а също от гр. Кочани – Северна Македония, гр. Корча и гр. Лукас – Албания, и с. Звонци – Сърбия.

За празника в града бяха получени десетки поздравителни адреси, сред които тези от Българският патриарх Неофит и министър председателя Бойко Борисов.