/ Дарик - Враца
Две нови предложения за Почетен гражданин на Враца и Наградата на Враца обсъдиха общинските съветници на свое редовно заседание. Двамата бяха извън списъка на номинираните за престижните отличия, които са били утвърдени от специалната комисия по награждаванията.

Комисията бе предложила званието Почетен гражданин да получат проф. Пенка Маринова, която бе дългогодишен директор на врачанския филиал на Медицинския университет и строителният предприемач Огнян Бенински (посмъртно). Три бяха предложенията на комисията за „Наградата на Враца” за 2019 г.: Евелина Васкова, Сашо Ангелов и Олга Младенова.

По време на сесията Владимир Христов предложи Наградата на Враца да бъде дадена също на треньора по борба Юлиян Георгиев. Стефка Мерджанкова пък настоя отново да бъде разгледана номинацията на Кръстьо Трендафилов, която вече е била отхвърлена от комисията. Двете номинации бяха гласувани от общинските съветници. 

Те единодушно решиха Юлиян Георгиев да получи Наградата на Враца, но отхвърлиха предложението Кръстьо Трендафилов да получи званието Почетен гражданин. Своя отрицателен вот обясни Васил Василев.

Той каза, че Кръстьо Трендафилов е бил земеделски министър по времето на премиера Жан Виденов. И го обвини, че по него време е бил изнесен зърненият резерв от страната, което е предзикало продоволствена криза.

Стефка Мерджанкова контрира, че не той, а Чичибаба е виновен за резерва, но тези дебати бяха пост фактум. По-паметливи припомнят, че бившият земеделски министър Кръстьо Трендафилов е бил оправдан на три съдебни инстанции по това обвинение.

С единствената приета допълнително номинация на Юлиян Георгиев, съветници утвърдиха и останалите петима за носители на престижните отличия.