Министърът на земеделието кани на среща Борислав Славчев
Министърът на земеделието кани на среща Борислав Славчев / снимка: Sofia Photo Agency

Изпълнителният директор на „Унимес" - Монтана Борислав Славчев замина за спешна среща с министъра на земеделието и храните в 16,30 днес. За нея му било съобщено лично от директора на регионалната ветеринарно-медицинска служба Монтана Людмил Антов.

Няма доказателства, че е влагана соя в продуктите "Стара планина", произведени от „Унимес" - Монтана, съобщи още Антов. Той огласи днес резултатите от проверка във фирмата, след изключването й от списъка с предприятия, одобрени за производство по утвърдения стандарт „Стара планина". Комисия от  3-ма експерти на ветиринарната служба в Ловеч са инспектирали четири дни "Унимес", за да установят дали има условия за влагане на соя в готовите продукти.

Проверяван е произходът на месата и другите суровини, които се добавят към тях. Най-голямо внимание комисията е отделила на  съответствията между постъпилите във фирмата меса и суровини и произведените и експедирани продукти. Заключението на протокола, който е връчен на изпълнителния директор на фирмата Борислав Славчев, е че няма несъответствия и нарушения при производството на продукти със стандарт "Стара планина".

На 15 октомври фирмата бе изключена от предприятията, одобрени за производство на този стандарт, след като бе обявено, че в нейните продукти има соя. Заедно с "Унимес" за същото бяха санкционирани още три фирми в страната. Производителите изпратиха проби от продуктите си, за изследване в чуждестранни лаборатории. Същото направи и Министерството на земеделието. Досега бяха обявени само лабораторните резултати на фирмите, които са отрицателни за наличието на соя в продуктите.  Какво показва успоредните изследвания на Министерството на земеделието и храните никой не знае.