Среща НСОРБ
Среща НСОРБ / Община Враца
Въпросът за възможността общините да кандидатстват за закупуване на екологичен градски транспорт, чрез финансиране в новия програмен период, постави кметът на Враца Калин Каменов по време на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

Като член на Управителния съвет Каменов подчерта значимостта, от това в предстоящия програмен период, общините да получат финансиране за екологичен градски транспорт. Заедно с Враца, от подобно финансиране могат да се възползват също Русе, Габрово, Хасково и Пазарджик като общини, в които като екологичен, тролейбусният транспорт заема съществено значение.  

Наред с екологичните ползи от подобен градски транспорт, Каменов уточни още, че по този начин ще могат да се компенсират линиите на дружествата, които имат по-малък пътникопоток. „В община Враца, дружеството „Тролейбусен транспорт“ изпълнява автобусни линии, в които пътникопотокът е минимален. Такива са до селата Мало Пещене и Лютаджик. Чрез предлагане на по-добра услуга на обществения транспорт в града и превръщането му в конкурентоспособна и печеливша дейност, ние можем да компенсираме линиите до отдалечените населени места”, обясни още Калин Каменов.  

Калин Каменов
Община Враца

Срещата на Управителния съвет на НСОРБ е част от 32-ото заседание на Сдружението. Форумът се провежда в София и в него участват над 350 делегати, представители на повече от 200 общини от цялата страна.
Начало на заседанието даде кметът на Община Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ – Даниел Панов. В срещата участваха още министъра на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.
 
Община Враца