/ Община Видин
Съорганизатори на форума са Община Видин и Областният информационен център. В него се включиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница  Николова, кметът Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметове на общини и председатели на общински съвети, представители на държавни, образователни и културни институции, на бизнеса и неправителствения сектор, граждани.

Трима заместник министри пристигнаха във Видин за среща в сферата на туризма

Огнян Ценков поднесе приветствие към участниците в събитието, което се проведе в залата на Общински съвет-Видин. Той определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период, но същевременно спецификата на местните потребности също трябва да се отчете. „От нас зависи да дадем своя принос за бъдещето си. Ние трябва да предложим приоритетите си, за да може програмирането на национално ниво да отчете нуждите на Видинския край.

Община Видин е най-големият бенефициент на европейски средства и в първия програмен период, и сега. Продължаваме да работим активно – в момента се реализира новата визия на площад „Бдинци“; реновират се най-голямото училище в областта и общината – „Цар Симеон Велики“ и Профилираната природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“; обновиха се жилищни блокове; създават се временни и постоянни работни места, подпомагат се уязвими групи; предстои превръщането на сградата на общинската администрация в модерно и функционално здание; ще се окаже подкрепа на домакинствата във Видин за преодоляване на проблема с фините прахови частици във въздуха“ - каза кметът. Ценков отбеляза, че в този програмен период бенефициентите от областта имат повече проекти, особено в сферата на бизнеса.

Активността обаче трябва да продължи, да се създават работни места, да има качествена инфраструктура и младите хора да остават тук. „Като кмет на Община Видин винаги съм казвал и съм се опирал на този принцип в работата си, че трябва да има реално работеща връзка между местното, националното и европейското ниво“ - заяви Огнян Ценков.

Срещата във Видин
netinfo

Заместник-министър Деница Николова представи новото райониране на страната до 2027 година и реформата на регионалната политика, в синхрон с кохезионната политика на Европейския съюз. Тя се спря на възможностите, които ще се открият пред общините, разположени на територията на бъдещия Дунавски регион, където попада и Видин. И обясни, че ще бъде въведен двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите.

Продължава баластрирането на улици в населените места на Община Видин

Презентация на новия пакет регламенти и бюджет на третата многогодишна рамка на ЕС за България 2021-2027 г. направи Мариела Савкова, управител на Областен информационен център-Видин.
В края на срещата бяха поставени въпроси от присъстващите относно разширяване на възможностите през новия програмен период по-малките общини да кандидатстват за европейско финансиране.

Гражданският диалог на тема “Бъдеще на Кохезионната политика - визия за развитие на Област Видин“ е част от националната инициатива на мрежата от 28 информационни центъра, посветена на дебатите за Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. и регламентите за новия програмен период и отбелязването на 30-годишнината на кохезионната политика на Европейския съюз.