Фестивалът "От раклата на баба" зарадва жители на община Видин.
Фестивалът "От раклата на баба" зарадва жители на община Видин. / Община Видин
За втора година във видинското село Кутово се проведе фестивал на народната носия „От раклата на баба”. В него се включиха състави от различни селища на община Видин, както и самодейни състави от други общини на областта. Участниците показаха автентични народни носии, характерни за региона на Златорожието.

Кметът на Видин Огнян Ценков бе почетен гост на фестивала. Той благодари за поканата и поздрави организаторите в лицето на кмета на с. Кутово Виктор Костадинов и на председателя на читалище „Просвета-1937г.” Юлия Цветкова. „Фестивалът е прекрасен повод да засвидетелствам уважението си към вашия неуморен труд, ентусиазма и всеотдайността, с които съхранявате хубавите български традиции и ги предавате на идващите поколения. Пожелавам на всички вас много настроение с програмата на фестивала и нека традицията бъде запазена за още дълги години и се предава на деца и внуци“ - с тези думи се обърна към участниците видинският кмет.

Заедно с демонстрацията на народни носии, бе показана и богата кулинарна изложба, приготвяне на качамак, вкусни местни гозби, от които опита и кметът на общината. Интерес предизвика участието на ученици от СУ „П.Р. Славейков”, които представиха изработени от тях кукли от естествени материали, облечени с народни носии и изпълняващи български народни песни. С проекта „Музикална кукла Българка“ видинските ученици ще участват във финала на Националното състезание „Най-добра учебна компания на България” в град Варна. Огнян Ценков връчи грамоти на всички читалища.

Празникът продължи с общо хоро под звуците на духовия оркестър „Златорожие”.

Фестивалът „От раклата на баба” се провежда с подкрепата на Община Видин. Неговата цел е да се съхранят народните традиции, както и да се запазят местните обичаи в Златорожкия край.