Доброволците от Корпуса на мира положиха клетва
Доброволците от Корпуса на мира положиха клетва / netinfo

 62 доброволци от Корпуса на мира положиха клетва днес във Враца в присъствието на зам.-посланика на САЩ в България Сюзън Сатън кмета на града и други официални лица. 25-та група доброволци ще остане две години да подпомага местното развитие и да преподава английски език в училища в малки населени места.  

Преди да започнат работата си като доброволци в различни градове и села в България, американците преминаха 10-седмична интензивна подготовка в обучителни центрове в 15 селища около Враца. Там те изучаваха български език и култура, живяха у български семейства и разработваха малки проекти.

Клетвената церемония се проведе в Градската концертна зала на Общината. Тя протече в типичен американски стил, в присъствието на приемни родители и обучители. доброволците бяха впечатлени от българското гостоприемство.

"България, благодарим ти за шопската салата и кюфтетата", каза в шеговит стил един от доброволците Натаниъл в своята реч. "Почти се научихме как да отказваме още ракия, когато ни предлагат". Той разказа и емблематична за добрите отношения случка, при която местен жител им показал войнишки паметник в с. Баница.

 

Сюзън Сатън - заместник посланик на САЩ в България