Делегация от Киргизстан гостува в Община Мездра
Делегация от Киргизстан гостува в Община Мездра / Мирослав Гетов

Представители на централни институции, местни власти и неправителствени организации от Република Киргизстан посетиха Мездра в рамките на обучително пътуване, организирано от Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС) и финансирано от Немското дружество за международно сътрудничество (GIZ). Делегацията включва 17 експерти от най-голямата НПО в бившата съветска република - Институт за развитие на политиките (DPI), специалисти от Министерския съвет и социалното ведомство, ръководители от гр. Каракул,Джалалабадска област и гр. Катран, Батенска област.

Гостите от средноазиатската държава бяха приветствани с „Добре дошли" от кмета на Мездра инж. Николинка Кътовска, която ги запозна накратко с историческото развитие на общината и с нейните природни и културни забележителности. Зам.-кметът инж. Георги Валентинов представи административната структура, а Елена Нанова, директор на Дирекция „Икономика, социални дейности и заетост", презентира социалните услуги, предоставяни на гражданите от кметската управа: Общински център за социални услуги и дейности, Домашен социален патронаж, Дом за стари хора, преходно и защитени жилища, трудотерапевтична работилница, Центрове за настаняване от семеен тип, Обществена трапезария и „Личен асистент".

По-късно участниците в обучението посетиха преходното и защитеното жилища, изградени на територията на бившия Социален дом, и разгледаха Археологически комплекс „Калето".

Делегация от Киргизстан гостува в Община Мездра
netinfo

По време на едноседмичното си посещение у нас киргизстанците се запознаха с опита на България в предоставянето на социални услуги на гражданите, с фокус върху делегирането на такива услуги на НПО, общински структури или други организационни форми. Те имаха срещи в МТСП, НСОРБ, Столична община, Община Долна баня, както и с пет неправителствени организации, работещи в сферата на социалните услуги.