Деца от Видин получиха дарение патриотични книги.
Деца от Видин получиха дарение патриотични книги. / Десислава Крумова
Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СУ “П.Р.Славейков“ във Видин получиха дарение от патриотични книги от онколога проф. Иван Гаврилов. Той е родом от монтанското село Василовци и е известен с дарителската си дейност. Автор на първата книга е Величка Каменова, майка на дарителя, тя е била учител, а в книгата са събрани спомени на участници в Първата световна война, разкази за славни битки на герои от Видинско.

Дарението връчиха на учениците Йорданка Герасимова и Красимир Каменов - хора, близки до родолюбивата кауза на дарителя. Йорданка Герасимова вдъхновено им разказва за него: „Проф. Гаврилов е в истинския смисъл на думата съвременен будител. Той дарява на църкви, манастири, параклиси и не иска да се знае за това, финансира направата на много иконостаси...Подпомага даровити деца, финансира книги с родолюбива тематика. Той самият има славно и героично потекло...“, разказа Герасимова.

Лука Велчов е автор на втората книга, той живее в Румъния и е наследник на преселници от България в Румъния. За тази книга на младите възрожденци им разказа Красимир Каменов: „Има много интересна информация, свързана с дарителски жестове на българи в Румъния, с чиято помощ са построени много знакови сгради. В книгата има снимка на хана, в който са отсядали Ботев и Левски по време на престоя си в Румъния. Има интересни факти за български църкви и училища в Букурещ, за площад, носещ името на Христо Ботев...“, сподели впечатленията си с учениците Красимир Каменов. Той и Йорданка Герасимова обещаха на младите патриоти съдействие - авторът на книгата да им бъде екскурзовод, ако отидат в Букурещ на екскурзия, за да посетят светите за всеки българин места.