Дариха средства за документален филм за св.Софроний Врачански
Дариха средства за документален филм за св.Софроний Врачански / netinfo

Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от парламентарната група на „Български демократичен център” за област Враца  Явор Хайтов подпомогна с лични средства заснемането на документален филм за Св. Софроний Врачански – „Грешникът светец”. Днес /на 24 декември/, в навечерието на Рождество Христово, авторът Искрен Красимиров, който беше избран от инициативен комитет за режисьор на лентата, получи дарението от Хайтов в Мездра.

Искрен Красимиров обясни целта на кампанията: „Филмът е втора серия от инициативата ми за заснемането на патриотични филми, посветени на ярки личности от нашата история. Първият беше 45-минутната лента „Ботев – от Голгота към свобода”, с който направихме национално турне и вече реализирахме визита в Испания, а имаме покани да го покажем в Белгия, Швейцария, Бразилия...

Поводите са много, но най-важният е, че Св.Софроний Врачански е наш светец – канонизиран е за такъв преди 50 години. С този филм целим да разкажем и покажем на младите хора каква уникална личност е бил Софроний. Идеята ни е в рамките на 30-минутна документална лента да извървим пътя на Софроний, като си помагаме с неговото „Житие и страдание грешнаго Софрония”. Това ще направим със студенти, т.е. с млади хора, защото филмът е посветен именно на младите... ”

Председател на инициативния комитет за заснемането на този филм е Врачанският владика – епископ Калиник. Поводите са няколко 250 години от ръкополагането на Софроний Врачански в духовен сан, 225 години от преписа, който той прави на Паисиевата „История славянобългарска”, 50 години от канонизирането му за светец от Българската православна църква, което го прави най-младият светец...

Искрен Красимиров е автор на първия документален филм за Христо Ботев, правен в България през последните 50 години. Той засне и първата лента за футболна агитка – „Другото полувреме”, който разказва за живота на футболните фенове на „Ботев” /Враца/ и с който спечели награди от международни фестивали и е поканен за гастроли в САЩ и Холанди. 24-годишният режисьор засне и докементалните филми „Хляб от Бога, богове от глина” за големите археологически разкопки край Враца, както и „Живот на кръстопът”, посветен на историята на Мездра. Сега работи над мащабен проект – художествено-документален филм „Грешникът светец”, в който като консултанти е привлякъл проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев.

 

„Доволен съм, че мога да помогна на една толкова родолюбива и амбициозна идея. Народ, който не цени миналото си, няма бъдеще! Затова смятам, че помагам на една благородна кауза”, заяви Явор Хайтов.