Читалището в с.Паволче с награда от Нишавски хоровод
Читалището в с.Паволче с награда от Нишавски хоровод / Община Враца

Народно читалище „Фар 1930” с. Паволче за първа година участва в МФФ „Нишавски хоровод” гр. Драгоман. Женската певческа група „Балкански славеи” с ръководител Кръстю Стефанов представи песнита „Мома Тодоро” и „Ой чобан, чобан”, а танцовия състав „Балкански извор” с ръководител Гена Филипова изпълни танците „Ръченица” и „Чичовата”. Двата състава получиха грамота и медал.

Началото на Международният фолклорен фестивал„Нишавски хоровод" е положено от НЧ „ Драгоман” и Център за култура – гр. Димитровград /Сърбия/ през 2001 г. Фестивалът се провежда традиционно в навечерието на 24-ти май. Неговата основна цел е да популяризира фолклора на населението обитаващо поречието на р.Нишава и да достигне колкото може повече сближаване, сътрудничество и взаимодействие между народите.

Фестивалът продължава шест дни, а публиката има възможност да се наслаждава на редица ансамбли от Сърбия и България, както и да следи театрални представления от двата града, етноизложба, етнопърформанс, етнопопконцерт и т.н. В рамките на фестивала пеят и танцуват над 1000 изпълнители на народни песни, танци, музика и словесен фолклор.

Основна задача на организаторите е даването на възможност за изява на творческите колективи и включването им в една конкурсна програма, определяща най-добрите от тях и пропагандиране на призьорите чрез излъчване в Европейския телевизионен ефир, както и нееднократно по Internet телевизия "Euro Folk".

Международният фолклорен фестивал “Нишавски хоровод” се организира от Euro Folk Academy, Община Димитровград и други организации в рамките на Музикални празници “Евро фолк".