Чипровската школа гостува в Япония
Чипровската школа гостува в Япония / netinfo

Школата по килимарство „Духовно огледало” към основно училище „Петър Парчевич” в Чипровци ще гостува в  Токио Япония, по повод 24 май, съобщи директорът Светлана Тренчева–Антонова.

Изложбата „Символи на българската идентичност” е съвместна на три артшколи -  по килимарство в Чипровци, ателие за шушлякови изделия  от Куртово Конаре и артцентър за изработка на национални носии „Видима” – Севлиево. Основен акцент  на представените експонати е чипровският орнамент - неговата символика, значение и смисъл, уточни Тренчева. Изтъканите от учениците традиционни форми са били вплетени в национални носии от различни области в България, както и изработени от шушляк – царевични листа. 

Гастролът в Япония е поредна изява за  учениците от Чипровци. Навръх Националният празник те гостували и в културния дом към Посолството на България във Виена, Австрия. Министърът на културата Петър Стоянович бил възхитен от направеното от децата и поел ангажимент изложбата да обиколи всички големи европейски столици, разказа Тренчева–Антонова.