Изправят на съд мъж за фалшив сигнал
Изправят на съд мъж за фалшив сигнал / Снимка: Дарик, архив
В. Иванов е осъден по обвинение, повдигнато срещу него от Районна прокуратура – Мездра за извършено престъпление по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс. Вечерта на 06.07.2016 г. подсъдимият Иванов играел хазартни игри в зала „Уинбет“ на ул. „Христо Ботев“ в гр. Мездра, след което излязъл да пуши навън. Той поискал от крупието на заведението номера на полицията.

В 02.25 ч. дежурният следовател на РУ на МВР-Мездра получил телефонно обаждане. Иванов се представил като „Мариян“, казал, че живее в
Гръцкия блок и че бил събуден от силния шум на лек автомобил, който правел „дрифт“ със спирачките на кръговото пред блока. Мъжът дал и данни за лицето, което според него управлявало въпросната кола. Веднага след подадения сигнал на място бил насочен дежурния автопатрул.
В 02.30 ч. на телефон 112 в Районен център гр. Монтана бил получен сигнал от мъж, който се представил като Владимир Иванов. Той заявил, че се обажда от Мездра, за да съобщи за пътно-транспортно произшествие, станало на кръговото кръстовище и предоставил данните за автомобила.

В последващите две обаждания подсъдимият изразил недоволство от поведението на служителите на реда.
Пристигайки на мястото, посочено от Иванов, полицаите не открили нито автомобили, нито следи от удар или други лица, освен подателя на сигнала. При извършения обход на града, към 06.30 ч. те открили соченото от мъжа МПС, по което нямало никакви следи от претърпяно ПТП. На практика се оказало, че подадения от Иванов сигнал бил неверен, с което той осъществил престъпление против реда и общественото спокойствие – предаване по телефон на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ.

Съдът призна подсъдимия Иванов за виновен и му наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от четири месеца при първоначален „общ“ режим. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Врачанския окръжен съд.