Борба на тихия фронт за филиал на ВТУ във Враца
Борба на тихия фронт за филиал на ВТУ във Враца / снимка: Дарик Враца, Галя Василева
Борба на тихия фронт за филиал на ВТУ във Враца
44651
Борба на тихия фронт за филиал на ВТУ във Враца
  • Борба на тихия фронт за филиал на ВТУ във Враца

С решение на правителството Педагогическия колеж във Враца, който е в структурата на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", вече е филиал на висшето училище. Тази  новина официално съобщи днес във Враца ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ. Той  изказа благодарности на областния управител Пепа Владимирова и народния представител Николай Коцев, с чиято помощ филиалът е вече факт. Той сподели още, че решението за преобразуването датира от 2006 година, но чак сега се е стигнало до "победа", не само за тях, но и за младите хора от Северозапада, които ще могат да получат добро образование.

Капацитетът на институцията е 160 души. За 2011/12 година ще започнат 65. Те се обучават в дисциплините „Предучилищна педагогика и чужд език", „Начална училищна педагогика и чужд език". От ръководството ще искат разширяване на капацитета и въвеждане на нови учебни дисциплини с направление икономика и административно управление, както и други, съобразени с необходимостта на региона.

Новата учебна година ще бъде открита на 4 октомври, непосредствено след откриването в старопрестолния град. Дотогава ще бъде ясен и директора на филиала. 10 души са преподавателските кадри, от тях 5 са хабилитирани лица.

В момента се провежда обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър" и "магистър". В бъдеще се очаква и програма за степен "доктор", както и модерното дистанционно обучение.

Като "борба на тихия фронт" определи преобразуването на колежа във филиал нар. представител Николай Коцев. Неговата основна идея е, завършващите училището да останат в града.  "Да превърнем Враца в център на науката за Северозапада. Предстои пенсиониране на много учители в сектора и при отворената ниша, защо да не си произведем кадрите във Враца", заяви Коцев.

Той призова врачани да си върнат положителното мислене и самочувствие, въпреки трудностите.