Боян Петров с автора
Боян Петров с автора / личен архив
Най-добрият ни алпинист Боян Петров отвори широко вратите на дома си, за да посрещне Василевса и неговото авангардно изкуство, участвайки в поредния му арт проект - 15-и по ред.

"Моите проекти са симбиоза на спорт и арт, като в тях каня единствено и само хора, които уважавам и които създават добавена стойност на думите шампион и българин. Респектът ми към Боян е огромен. От години следя постиженията му в спортен и чисто човешки аспект и ги намирам за необикновени и изключително мотивиращи и вдъхновяващи", сподели ексклузивно за Дарик художникът от Лондон, където живее от години. С ръка и счупен пръст, алпинистът докосна 30 платна, размазвайки акрилни бои със спонтанни движения, оставайки автентични отпечатъци във формата на върхове.
 
Впоследствие Василевса ще обработи и завърши картините в характерният си стил - мозаечна живопис като в тях ще преобладават фигуративни сюжети от флората и фауната на Хималаите. По думите му този проект се е случил благодарение на Цветана Божурина и Сандро Филипини.

"Рискът започва там, където свършват възможностите ни. Водещ ограничител за безразсъдните решения в планината винаги е бил страхът", пише в новата си книга "Първите седем" Боян Петров.

Боян Петров с автора
личен архив

 
Без страх, риск и ограничител алпинист и художник поемат заедно към поредния връх, част от една по-особена и вълшебна експедиция, възможна единствено във въображаемият свят на изкуството!