Археологически комплекс „Калето отвори врати в Мездра
Археологически комплекс „Калето отвори врати в Мездра / Мирослав Гетов

В Мездра днес официално отвори врати Археологически комплекс „Калето". Той е изграден на едноименната антична и средновековна крепост, която е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение, по проекта „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра", финансиран по ОП „Регионално развитие" 2007 - 2013 г. Мащабният проект бе реализиран само за 20 месеца с бюджет около 3 млн. и 900 хил. лв. 3 млн. и 100 хил. от тях са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 550 хил. лв. са от държавния бюджет, а останалите 215 хил. лв. - собствен принос на Община Мездра.

 

Археологически комплекс Калето" отвори врати в Мездра
netinfo

Туристическата атракция, която е разположена върху скалист рид на левия бряг на река Искър до международен път Е 79, е съхранила останки от 70-вековна история, като се започне от каменно-медната епоха, та се стигне до Средновековието и падането на България под османско робство. Една част от находките, открити при археологическите разкопки, са подредени в постоянна експозиционна зала. Централно място в нея заема макет на римската и късноантична крепост „Калето" (II - V век).

Археологически комплекс Калето" отвори врати в Мездра
netinfo

„На това място е събрана не само история от 7000 г. до днес. Тук през последните години са събрани усилията и на държава, и на европейски фондове, и наши усилия", каза при откриването на комплекса кметът на Мездра Иван Аспарухов. Той благодари на екипа за управление на проекта с ръководител инж. Николинка Кътовска, на археолога от Регионалния исторически музей - Враца Георги Ганецовски, на проектантите и на изпълнителите на строителните работи. „Пожелавам на хората, които решат да живеят занапред на това място, да бъдат така обединени, както бяхме ние при реализирането на този проект, каза в заключение Аспарухов. Нека през следващите 7000 години да направят много повече от това, което сме направили ние. И нека винаги да се завръщат тук, защото „асансьорът на историята" на „Калето" дава възможност да видим как се развивал през вековете този скъпоценен къс земя къс от нашето мило Отечество."

 

Археологически комплекс Калето" отвори врати в Мездра
netinfo

Прощъпулника на новата придобивка уважиха депутатът Янаки Стоилов, областният управител Венцислав Василев, представители на общините Враца, Бяла Слатина и Козлодуй, много граждани. Официалното откриването на археологическия комплекс завърши по нетрадиционен начин. Вместо тривиалното рязане на трикольорна лентичка, то стана от прабългарски воини, които символично „отвориха" портите на крепостта за посетителите, а девойки в народни носии от времето на Кан Аспарух посрещнаха гостите с хляб и... вино.

Акцент в празничната програма ще е спектакълът „Легенди от миналото", който ще изнесе привечер в комплекса театрална група „ТЕМП" към Младежки дом - Враца с главен художествен ръководител Георги Врабчев.

Като жест на добра воля през първата седмица посещението на културно-историческата атракция ще бъде безплатно. Така че Вратата на Северозапада - Археологически комплекс „Калето" в Мездра, вече приема посетители - заповядайте!

Археологически комплекс Калето" отвори врати в Мездра
netinfo