12 дни неплатен отпуск за общинарите в Монтана
12 дни неплатен отпуск за общинарите в Монтана / Дарик Враца, Иван Стрижлев

По 12 дни неплатен отпуск ще излезе всеки служител на общинска администрация Монтана през следващите три месеца. Услугите за гражданите няма да бъдат прекратени, защото в неплатен отпуск ще се излиза по предварителен график. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков като начални антикризисни мерки.  С 24 на сто е съкратена държавната субсидия на община Монтана от 1 юли или 600 хиляди лева ще има в бюджета й по-малко.

Единият вариант за свиване на разходите е чрез съкращения, но така работата  ще бъде блокирана. От 140 души в централната администрация трябва да бъдат съкратени 40. Най-застрашени от рестрикцията са местните дейности - текущ ремонт, озеленяване и поддръжка. Образованието, социалните услуги, отбраната и сигурността са осигурени финансово. Най-дълъг неплатен отпуск ще имат фелдшерите и медицинските сестри, обслужващи кабинетите в училищата и детските градини. По месец и половина до края на годината.

Това предложение на кмета Живков те приели без упреци, защото така тежестта на икономическата криза ще се поеме от всички и няма да останат хора без работа.   Кметът на община Монтана също ще излезе в неплатен отпуск от 23 юли, преди да вземе полагаемия му се платен. Като назначен на изборна длъжност той е защитен от съкращения.