/ Агенция
Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване” задържаха 8000 литра оцетен анхидрид - прекурсор за производство на хероин, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Агенция

От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе над 3 тона хероин. Прекурсорът е открит при митническа проверка на влизащ в страната товарен автомобил, в района на ГКПП "Дунав мост"-Видин, навръх Бъдни вечер.

Иззеха над 17 кг хероин в хладилна чанта на Капитан Андреево (СНИМКИ/ВИДЕО)

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура. Около 19:10 часа, на 24 декември, при влизане в страната на ТИР Терминал - Видин, е извършена митническа проверка на товарен автомобил - влекач и хладилно ремарке.

Агенция

Водачът е заявил, че превозва вода, предоставил карнет, международна товарителница и фактура, в която било описано, че превозва осмозна вода. В превозното средство са открити при проверката осем ПВЦ кубове, всеки с маркирана вместимост от по хиляда литра, съдържащи безцветна прозрачна течност с остра задушлива миризма на оцет.

От изготвената експертна справка е видно, че въпросното вещество е оцетен анхидрид, представляващ прекурсор за производство на наркотични вещества. С постановление на наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура-Видин за срок до 72 часа е задържан мъж, гражданин на Иран, по обвинение за извършеното от него престъпление.

104 кг хероин заловени на турско-българската граница в български ТИР

От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил  престъплението, в което е обвинен. Мъжът няма постоянен адрес в страната. Налице е реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

За престъплението се предвижда наказание от две до десет години „лишаване от свобода” и глоба от петдесет хиляди до сто хиляди лева. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия чужд гражданин.