/ iStock/Getty Images
Митнически служители задържаха близо 9000 литра спирт, водка и ракия, маскирани като дезинфектант при два случая, съобщиха от Агенция "Митници",

След акция: Иззеха близо тон контрабанден алкохол в Пазарджик

До разкриването на големите количества се стига, след като митнически инспектори отклоняват за проверка товарен автомобил, напускащ страната през на ГКПП "Дунав мост 2 - Видин-Калафат". Водачът декларира, че превозва групажна стока за Великобритания.

Агенция

Митническите служители се усъмняват в част от товара, описан като „хигиенен разтвор за ръце“ и разпределен в 192 туби по 20 литра с общо количество 3840 литра. Направена е последваща проверка, от която става ясно, че част от течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса с мирис на водка, а друга - 41,3 градуса с мирис на ракия.

Количествата са задържани. На следващия ден митнически служители извършват проверка в обекта, посочен в документите на товара като производител – цех за биоторове и дезинфектанти в област Габрово.

Предадоха на съд мъж за контрабанда на цигари и алкохол за 126 186,72 лв.

Инспекторите от ТД Митница Русе, отдел „Митническо разузнаване и разследване“, сектор „Оперативен контрол Свищов“ откриват на мястото близо 5000 литра течност – част от нея в два куба с вместимост 1000 литра, а останалата - в туби с етикети с надпис „хигиенен разтвор за ръце“.

Агенция

Според данни на служители в обекта течностите представляват денатуриран (негоден за консумация) спирт и дезинфектант. Направените лабораторни проби обаче показват, че така нареченият „хигиенен разтвор за ръце“ е неденатуриран етилов алкохол, годен за консумация с алкохолен градус 67,6%.

Пробите от представения като денатуриран спирт показват, че това също е годен за консумация неденатуриран етилов алкохол с градус 95,5%. Акцизната стока е иззета от митническите органи, а по двата случая са образувани досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Видин и Районна прокуратура-Габрово.