Закриха седем паралелки с прием след основно образование
Закриха седем паралелки с прием след основно образование / sxu.hu

Седем паралелки с прием след завършено основно образование във Великотърновска област се закриват след третия етап на класирането, става ясно от заповед на Регионалния инспекторат на образованието. Пада паралелката с хуманитарен профил в 9 клас на великотърновската Хуманитарна гимназия, за която са се записали едва девет деца.

Закриват се двете паралелки в еленското СОУ "Ив. Момчилов" - "Обслужване на заведения за обществено хранене" и "Горско стопанство", паралелката "Икономика и мениджмънт" в Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени и паралелката "Механизация на селското стопанство" в Професионалната гимназия по селско стопанство в Златарица.

Прием след 8 клас няма да има в Професионалната гимназия по машиностроене  в Дебелец, където се закрива паралелка, съставено от две специалности - "Металорежещи машини" и "Автотранспортна техника".

Всичките тези паралелки за в задочна форма на обучение. В заповедта за закриване на инспектората се посочва и паралелката  по стругарство в Професионалната техническа гимназия "В. Левски" в Г. Оряховица.

386 свободни места остават в гимназиите с прием след завършено основно образование в областта. 221 са бройките в дневна форма на обучение, местата за задочници са 152. За вечерно обучение има 11 бройки. 5 септември е срокът за попълване на местата от директорите на съответните училища. Все още има ученици, които са оставени на поправителни изпити, след което те също трябва да изберат къде да учат.