Заболеваемостта от ехинококоза расте
Заболеваемостта от ехинококоза расте / netinfo
12 случая на ехинококоза са регистрирани във Великотърновска област прези миналата година. Това съобщи д-р Петя Маринова, директор на регионалната хигиенна инспекция на заседание на Областната комисия за борба срещу епидемичните и епизоотичните ситуации. Този брой е два пъти повече в сравнение с 2003 г. Тогава болните са били на възраст между 20 и 50 години. До края на месец юни общините ще разработят мерки и програми за борба с болестта по хората и животните.
През миналата година случаите на лаймска болест са били 37, а на марсилска треска – 3. При треската се наблюдава спад на броя заболели, за разлика от лаймската болест, при която увеличението е с 4 случая в сравнение с предишни години.
През април РИОКОЗ-Велико Търново е издала предписания за обезпаразитяване на тревните площи в областта. В общините Полски Тръмбеш и Лясковец обработката е приключила напълно. В общините Стражица и Свищов – частично - обработени са училищата, а във Велико Търново - детските градини и парковете. Обработката на площите в областта ще приключи до края на месец май.