Велико Търново сключи партньорски меморандум с район Донченг на Пекин
Велико Търново сключи партньорски меморандум с район Донченг на Пекин / netinfo
Велико Търново ще си партнира с историческия район Донченг, намиращ се в централната част на китайската столица Пекин. Кметът Даниел Панов проведе работна среща с делегация от Донченг, ръководена от Ли Сюемин – генерален директор на комисията за развитие на туризма в пекинския район. Те подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество, който предвижда двустранни отношения в сферата на туризма.

Велико Търново сключи партньорски меморандум с район Донченг на Пекин
netinfo

Богатото културно-историческо наследство на Велико Търново, пъстрият културен календар и международните фестивали, природните дадености на региона ще бъдат популяризирани в Пекин чрез рекламни кампании, онлайн-маркетинг, семинари за туроператори и др.

Старата столица и София са единствените градове у нас, които делегацията посещава. По предложение на Даниел Панов, в рамките на международното изложение „Културен туризъм“ през април догодина ще бъде организирано работно посещение за представители на туристически компании от Китай. Те ще запознаят със забележителностите и възможностите за туристически маршрути във Велико Търново, София и други български градове.

Велико Търново сключи партньорски меморандум с район Донченг на Пекин
netinfo

Даниел Панов и Ли Сюемин се обединиха около мнението, че подписаният меморандум е само начална стъпка от бъдещото ползотворно партньорство между Велико Търново и Донченг. Пекинският район, като централна област на древната столица в Китай, има много допирни точки със старопрестолния град в областта на съхраняване на културно-историческото наследство. Партньорството позволява обмен на опит и по отношение запазване на Кукаоблика на старинните градове.

България ще бъде една водещите дестинации в новия Път на коприната, сподели Ли Сюемин по време на срещата. Тя подчерта, че през 2018 година фокусът на туризма в Китай ще бъде поставен върху Европа. В унгарската столица Будапеща ще бъде открит специален информационен офис, който дава възможност на Община Велико Търново и туроператорите да влязат в директен контакт.

Делегацията от Китай бе на двудневно посещение в старопрестолния град. Ръководителката на чуждестранните гости Ли Сюемин подчерта, че всички са останали силно впечатлени от добрата грижа за паметниците на културата, значимите инвестиции в туризма и развитието му чрез нови атракции, както и доброто гостоприемство.