Отборът от Ново Градище се представи най- добре на проведения вчера в Козаревец празник на кокошата чорба. Кулинарките от стражишкото село оставиха след себе си в челната тройка тимовете от Джулюница, които бяха обявени за най-атрактивни, и Мерданя.
Журито определи победителя по три критерия - вкус, консистенция и аромат.
"Сварява се кокошката, обезкостява се, а месото се връща с бульона с малко лук. Добавя се фиде, застройва се с жълтъци и лимонтозу и това е", представи рецептата на шампионките Величка Недева- главен готвач на отбора от Ново Градище.
Призът за етновизия бе присъден на домакините от Клуба на пенсионера „Здравец" в Козаревец.
Домакините демонстрираха как се бели царевица, как се чука слънчоглед, как се плетат рогозки от шамак - особен вид тръстика, който расте само във вода. На трапезата пък бяха наредили характерни за Малка Богородица храни - бяла каша с пилешко месо, погачи, грозде и всичко, което се прави от него.
И осемте участвали отбора получиха грамоти и награди от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и кмета на Козаревец Парашкев Парашкевов.