ТД Росица празнува 90 години от основаването си със състезания на язовир Ал. Стамболийски
ТД Росица празнува 90 години от основаването си със състезания на язовир Ал. Стамболийски / Община Павликени

90 години от основаването си празнува от днес до неделя  Туристическо дружество „Росица" в Павликени. Съорганизатери на частването са БСТ, Община Павликени, дружеството и клуба по плуване.

Празничната програма започва с концерт на градския площад „Свобода" на туристически хорове, сред които и групата на йодлерите, както и демонстрации на екстремни спортове.

Атракция за посетителите ще са изпълненията на алпинистите от няколко клуба в страната върху фасадата на сградата на АПК в Павликени.

На 21, 22 и 23 юни на язовир „Ал.Стамболийски" ще се проведе XXVI регионален туристически празник - преглед на водния, пешеходния, колотуризма и туристическите сръчности.

Прегледът се провежда всяка година и цели да популяризира практикуването на видовете туризъм, като се създадат трайни навици сред младите хора за обич към природата и нашата родина.

Състезателната програма включва- колопоход от Павликени до язовира;

улов на риба; воден слалом в тихи води за юноши,  девойки и ветерани;

майсторско управление на велосипед; кулинарен конкурс-приготвяне на рибена чорба със собствен инвентар и продукти; построяване на палатка;

преплуване на язовира на дистанциа от 800 метра и карнавал.

Участниците ще се съберат на язовир „Ал.Стамболийски" тази вечер около 20:00 ч. и ще построят палатъчен лагер в района на гребната база.

В събота в 7:30 ч. от Павликени тръгва колопоходът по уточнен маршрут. От 8:30ч. до 11:30 ч. е уловът на риба, като всеки участник има право на една въдица на дъно и една на плувка.

От 10:00ч. е състезанието по построяване на палатка.

Между 12:00 ч. и 14:00 ч. е предвидено, организирана група да направи обиколка вътре в язовирната стена.

От 14:00ч. е слаломът в тихи води.

Кулинарният конкурс за рибена чорба започва в 20:00 ч. Час след него е и карнавалът.

За неделния ден са предвидени майсторското управление на велосипед от 9:30 ч. и преплуването на язовира от 10:00 ч.

Награждаването започва в 14:30 часа.