Събраха в алманах пенсионерско творчество
Събраха в алманах пенсионерско творчество / DarikNews.bg
Алманах събира пенсионерско творчество
56880
Алманах събира пенсионерско творчество
Алманах събира пенсионерско творчество
  • Алманах събира пенсионерско творчество
  • Алманах събира пенсионерско творчество

Алманах "Лира" събра творчеството на пенсионерите от клубовете в Община Велико Търново. Съставител на сборника, в който са включени стихотворения и кратки разкази, е Георги Евтимов, председател на пенсионерския клуб в Самоводене. Алманахът е отпечатан в тираж от 150 бройки и излиза със съдействието на общинската дирекция "Социални дейности и здравеопазване" и Общинския съвет на Съюза на пенсионерите - 2004.

Книжката събира поезия и проза на над 40 автори от пенсионерски клубове в Община Велико Търново и Стражица. Творбите им са писани по повод общинските празници на художественото слово, провеждани през последните пет години. Алманахът се издава и по повод предстоящия Международен ден на възрастните хора - 1 октомври. Сърбаните в него произведения са на различна тематика, има патриотични стихотворения, посветени на различни исторически личности и на Велико Търново, а така също и любовна поезия, обясни Георги Евтимов.

Чуйте го в първия звуков файл.

Събраха в алманах пенсионерско творчество
netinfo

С изложба на цветя във Велико Търново ще бъде отбелязан Международният ден на възрастните хора. Организаторите от Общината и Общинския съвет на Съюза на пенсионерите призовават всички дами от пенсионерските клубове, отглеждащи саксийни цветя, да ги представят в експозицията, която ще бъде открита в 15,30 часа в петък (28 септември) пред Ритуалната зала на Общината. Възрастните хора ще бъдат почетени и с чаша бяло вино, а всички участници в изложбата ще бъдат отличени с грамоти и книги. От 16,30 часа в голямата зала на Общината ще се играе постановката на Христо Бойчев "Районна болница". Спектакълът ще бъде представен от театрална трупа "Алтернатива" към клуба на пенсионера и инвалида в с. Самоводене.

33 са пенсионерските клубове на територията на Община Велико Търново, съобщи Радка Маркова, председател на Областния и общинския съюз на пенсионерите. 30% от възрастните хора в Община В. Търново взимат пенсии от 160-170 лева, 50% от пенсионерите получават по 250 лв. Проблемите на възрастните хора са свързани основно с ниските пенсии, здравеопазването и профилактиката на тяхното здраве, посочи Маркова. Тази година празничната програма минава под знака на Европейската година за активен живот и толерантност между поколенията, добави тя.

Чуйте повече от Маркова във втория звуков файл.