Diskusia
Diskusia / netinfo
Дискусия, посветена на кристалите и минералите направиха студенти от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" и ученици от ОУ "Бачо Киро”.  Групата по интереси "Светът на химията и физиката – лесен и интересен” с ръководител Руска Христова  се представи с първа публична изява за децата от VI клас. Партньори на учениците и тяхната работилница бяха студентите от Катедра "География" при ВТУ, а домакин на инициативате бе екоинспекцията във Велико Търново.

На дискусията бяха презентирани изработени от децата постери за кристали – сфалерит, тюркоаз, галенит, които са част от изложба. Експозицията ще бъде показана в централното фоайе на ОУ "Бачо Киро”.

Бяха представени и  световните находища на кристали, техните свойства, твърдост по скалата на Моос, находища в България, както и любопитни и интересни факти. Ученици и студенти се редуваха при своето презентиране и по този начин създадоха  атмосфера на сътрудничество и приемственост.

Ателието с викторини "Цветята на географското познание” бе упражнение, организирано от стажант-учителите по география. Студентите от специалностите "География” и "Регионална география и геоикономика” представиха малко познати факти от българската научна област на минералогията и кристалографията.

Успешното партниране между ОУ "Бачо Киро”, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” и РИОСВ ще продължи с още изненади и ателиета за ученици и студенти по химия, физика и география.