Студенти твориха в първия комикс джем във Велико Търново
Студенти твориха в първия комикс джем във Велико Търново / DarikNews.bg
Студенти рисуваха в първия комикс джем във Велико Търново
53620
Студенти рисуваха в първия комикс джем във Велико Търново
  • Студенти рисуваха в първия комикс джем във Велико Търново

Студенти рисуваха комикси в първата по рода си среща във Велико Търново, наречена комикс джем. Работилницата се организира по идея на художниците от арт сдружението "Таралеж". Художественото пространство на младите творци на Самоводската чаршия събра в събота около 15 студенти от ВТУ, сред които имаше и такива, които не се занимават професионално с рисуване.

Гост на работилницата беше Ивайло Драганов, който отскоро организира комикс джемове в България - предимно в София, където работи от една година. Младежът е от Горна Ораховица, завършил е Педагогига на изобразителното изкуство във Великотърновския университет. Ивайло поддържа сайт за комикси, тъй като иска да направи това изкуство по-популярно в България.

Учил се е сам, защото у нас няма училище, в което да се изучава философията на правенето на комикси. „В България тези истории се приемат с леко пренебрежение, защото се смятат за детски приказки, това не е съвсем вярно", обяснява Ивайло. Затова приел поканата да поработи с търновските студенти и да им покаже как преминават подобни срещи.

Някой започва комикса като рисува един кадър и предава на следващия, който продължава. Така се образуват неочаквани истории, разказва Ивайло. Има три основни течения в комиксите - американско, европейско и японско, което е много разпространено и характерно заради японската манга, популярна по всички континенти, казва още младият художник. Ивайло е категоричен, че комиксите са интересна форма на изкуство, което съчетава визуално изкуство и текст, като нито едно от двете не е водещо, а взаимно се допълват.

"Мики Маус" е комиксът, който е запълвал детството на Ивайло. Сега предпочита да се забавлява и да рисува комиски, свързани с журналистиката, които са ново течение в България. Те навлизат в пресата и разказват за реални събития от живота ни.

Чуйте Ивайло Драганов в звуковия файл.