Статия в Работническо дело поставила началото на неправилното отбелязване смъртта на Левски на 19, а не на 18 февруари
Статия в Работническо дело поставила началото на неправилното отбелязване смъртта на Левски на 19, а не на 18 февруари / Дарик нюз, архив
Статия в "Работническо дело" поставила началото на неправилното отбелязване смъртта на Левски на 19, а не на 18 февруари
50361
Статия в "Работническо дело" поставила началото на неправилното отбелязване смъртта на Левски на 19, а не на 18 февруари
  • Статия в "Работническо дело" поставила началото на неправилното отбелязване смъртта на Левски на 19, а не на 18 февруари

139 години от обесването на Васил Левски се навършват днес. Земният път на Апостола на свободата приключва на 6 февруари по стар стил или на 18 февруари по нов - на бесилото край София през 1873 година. Точно пет месеца преди да навърши 36 години.

Допреди няколко години почитахме паметта на Васил Левски на 19 февруари. Причината за това е, че в началото на 50-те години датата 18 февруари се падала в неделя. Тогава официозът на БКП "Работническо дело" излязъл в броя си от понеделник със статия написана от мастит историк "На днешния ден увисва на бесилото...". Целта била повечко хора да излязат на поклонение и така тръгнало, разказа преподавателят по "Нова българска история" във ВТУ доц. Петко Петков.

Именно той преди няколко години лансира паметта на Васил Левски да се почита на 18, а не на 19 февруари. Тогава доц. Петков обясни, че през 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни.

За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е от 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Например избухването на Априлското въстание на 20 април 1876 г. по стар стил, днес правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни).

Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) също се отбелязва правилно - 18 юли по нов стил. За разлика от нея, обесването на Левски - 6 февруари 1873 г. по стар стил се отбелязва грешно на 19 февруари, а не както трябва да бъде на 18 февруари.

"Не съм първият, който каза нещата. Преди мен покойният проф. Николай Генчев написа материал за това в столичен вестник. От гледна точка на църквата вероятно няма голяма разлика, но някак си не е честно да не сме коректни точно за това към Левски" коментира доц. Петков. От 2009 г. паметта на Апостола във В. Търново се почита на 18 февруари. Така ще е и днес.

Доволен ли е доц. Петко Петков от постигнатия успех и очаква ли постепенно в цялата страна да се наложи правилната дата чуйте в звуковия файл.